Nationale Molen- en Gemalendag 2016

14-05-2016 10:00

Net als in voorgaande jaren was het Rijksmonument Maalderij De Nieuwe Molen op 14 mei 2016 open tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag, ook wel bekend als de Nationale Molendag. Helaas was het prachtige voorjaarsweer van de dagen ervoor net op en was het een frisse bewolkte dag. De weermensen van de media hadden een koude regendag met wind voorspeld en dat was niet slim uit toeristich oogpunt! De fietsroute langs de naburige molens in de streek trok nu nauwelijks belangstelling met als gevolg weinig bezoek bij de molens. Gelukkig wist een bescheiden aantal bezoekers wel de weg naar de historische maalderij te vinden en was er alle gelegenheid voor een goede uitleg, uiteraard inclusief de opstart van de imposante eencilinder dieselmotor. 

Jaarlijks staat ons land op deze dag in het teken van de molenwereld. Voorheen stond hier op de Keurhorsterheide een imposante standerdmolen, waarmee graanproducten werden gemalen.

Meer dan een eeuw geleden, toen de stoommachines hun intrede deden, zijn de oude wind- en watermolens op plaatsen waar meer capaciteit nodig was vervangen door aandrijvingen met stoommachines en weer later door dieselmotoren. Ook Maalderij De Nieuwe Molen is op deze wijze ontstaan zoals u bij de Geschiedenis op deze website kunt lezen. Begin vorige eeuw is de oude standerdmolen vervangen door een voor die tijd moderne maalderij, aangedreven door een dieselmotor. Nog altijd is deze maalderij compleet intact en jaarlijks kunt u op molendag, monumentendag en op speciale gelegenheden met eigen ogen dit historisch rijksmonument in werking zien, alles aangedreven door de oude eencilinder Thomassen dieselmotor met groot vliegwiel. De toegang is gratis!

.

Onderhoud Maalderij

Bij de storm van begin 2018 liep de maalderij schade op aan het dak van de opbouw bovenop het gebouw. Dat leverde een onverwachte kostenpost op. Maar vanaf het voorjaar lag het dak er weer piekfijn bij.
Foto: reparatie van het dak.

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u ook iets doen voor het onderhoud van de maalderij? U steunt het onderhoud al met een donatie van 2 euro op bankrekening NL41 RABO 0134 7669 46 t.n.v. Stg. Maalderij De Nieuwe Molen. Helpt u mee?
De stichting is een Culturele ANBI. Voor meer informatie klik op de weblink cms.maalderijdenieuwemolen-nl.webnode.nl/financieel/giften/ .

Niet alleen storm maar ook de tand des tijds knaagt aan het monument en vraagt onderhoud om het maalderijcomplex in stand te houden. Zo is in de zomer van 2018 onderhoud gepleegd aan de loodsen, waar enkele planken zijn vervangen. In het najaar volgde een verfbeurt van de loodsen en in augustus 2019 heeft de opbouw bovenop het gebouw een schilderbeurt gekregen. 

Komt u op een van de openingsdagen langs? Dan ziet u hoe alles er weer piekfijn bij staat, uiteraard met behoud van de authentieke uitstraling.