Nationale Molen- en Gemalendag 2019

29-04-2019 10:32

Rijksmonument Maalderij De Nieuwe Molen was op 11 mei 2019 van 10:00 tot 16:00 uur open en in bedrijf tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag. Jaarlijks staat ons land op deze dag in het teken van de molenwereld.

Was het vanwege de matige weersvoorspelling dat er deze keer weinig bezoekers kwamen? Of door de geringe aandacht voor de molendag in de landelijke bladen? Ook kwamen er weinig fietsers langs via het landelijk fietsroutenetwerk, waarvan knooppunt 95 bij de maalderij ligt.

De geringe bezoekersaantallen maakten wel dat er voor elke bezoeker alle tijd en aandacht was. In de maalderij kreeg men goede uitleg en uiteraard werd de indrukwekkende eencilinder dieselmotor meermalen opgestart. 

 

Voorheen stond hier op de Keurhorsterheide gedurende 250 jaar een imposante standerdmolen, waarmee graanproducten werden gemalen.

Meer dan een eeuw geleden, toen de stoommachines hun intrede deden, zijn de oude wind- en watermolens op plaatsen waar meer capaciteit nodig was, vervangen door aandrijvingen met stoommachines en weer later door dieselmotoren.

Ook Maalderij De Nieuwe Molen is op deze wijze ontstaan zoals u bij de Geschiedenis op deze website kunt lezen. Begin vorige eeuw is de oude standerdmolen vervangen door een voor die tijd moderne maalderij, aangedreven door een dieselmotor. Nog altijd is deze maalderij compleet intact, inclusief de bakkerij waar destijds brood werd gebakken. Jaarlijks kunt u op molendag, monumentendag en op speciale gelegenheden met eigen ogen dit historisch rijksmonument in werking zien, alles aangedreven door de oude eencilinder Thomassen dieselmotor.

De toegang is gratis! Voor kinderen hebben we leuke fleurige windmolentjes.

Onderhoud Maalderij

Bij de storm van begin 2018 liep de maalderij schade op aan het dak van de opbouw bovenop het gebouw. Dat leverde een onverwachte kostenpost op. Maar vanaf het voorjaar lag het dak er weer piekfijn bij.
Foto: reparatie van het dak.

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u ook iets doen voor het onderhoud van de maalderij? U steunt het onderhoud al met een donatie van 2 euro op bankrekening NL41 RABO 0134 7669 46 t.n.v. Stg. Maalderij De Nieuwe Molen. Helpt u mee?
De stichting is een Culturele ANBI. Voor meer informatie klik op de weblink cms.maalderijdenieuwemolen-nl.webnode.nl/financieel/giften/ .

Niet alleen storm maar ook de tand des tijds knaagt aan het monument en vraagt onderhoud om het maalderijcomplex in stand te houden. Zo is in de zomer van 2018 onderhoud gepleegd aan de loodsen, waar enkele planken zijn vervangen. In het najaar volgde een verfbeurt van de loodsen en in augustus 2019 heeft de opbouw bovenop het gebouw een schilderbeurt gekregen. 

Komt u op een van de openingsdagen langs? Dan ziet u hoe alles er weer piekfijn bij staat, uiteraard met behoud van de authentieke uitstraling.