Nationale Molendag 2015 - ook in Sinderen in de Achterhoek

06-05-2015 11:21

Het Rijksmonument Maalderij De Nieuwe Molen was op 9 mei 2015 open tijdens de Nationale Molendag, tevens Gemalendag. Het weer werkte mee met fris zonnig lenteweer. De hele dag is gemalen en konden de bezoekers de historische maalderij in werking zien.

Voor de kinderen was het Molen-Doeboekje met leuke spelletjes en molen-weetjes, beschikbaar gesteld door Vereniging De Hollandsche Molen.

Op deze dag staat ons land in het teken van de molenwereld. Niet alleen windmolens maar ook watermolens zijn een uniek industrieel erfgoed.

Meer dan een eeuw geleden toen machines hun intrede deden zijn veel molens vervangen door aandrijvingen met stoommachines en later door dieselmotoren.

Ook Maalderij De Nieuwe Molen is zo ontstaan (lees daarvoor bij de Geschiedenis op deze website): begin vorige eeuw is de 250 jaar oude standerdmolen vervangen door een voor die tijd moderne maalderij met dieselmotor. Deze maalderij is nog altijd compleet intact.

Op molendag, monumentendag en op speciale gelegenheden kunt u dit historisch rijksmonument in werking zien, alles aangedreven door de oude eencilinder Thomassen dieselmotor met groot vliegwiel. De motor wordt gedurende de dag enkele malen gestart en gestopt. De toegang is gratis!

.

Onderhoud Maalderij

Bij de storm van begin 2018 liep de maalderij schade op aan het dak van de opbouw bovenop het gebouw. Dat leverde een onverwachte kostenpost op. Maar vanaf het voorjaar lag het dak er weer piekfijn bij.
Foto: reparatie van het dak.

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u ook iets doen voor het onderhoud van de maalderij? U steunt het onderhoud al met een donatie van 2 euro op bankrekening NL41 RABO 0134 7669 46 t.n.v. Stg. Maalderij De Nieuwe Molen. Helpt u mee?
De stichting is een Culturele ANBI. Voor meer informatie klik op de weblink cms.maalderijdenieuwemolen-nl.webnode.nl/financieel/giften/ .

Niet alleen storm maar ook de tand des tijds knaagt aan het monument en vraagt onderhoud om het maalderijcomplex in stand te houden. Zo is in de zomer van 2018 onderhoud gepleegd aan de loodsen, waar enkele planken zijn vervangen. In het najaar volgde een verfbeurt van de loodsen en in augustus 2019 heeft de opbouw bovenop het gebouw een schilderbeurt gekregen. 

Komt u op een van de openingsdagen langs? Dan ziet u hoe alles er weer piekfijn bij staat, uiteraard met behoud van de authentieke uitstraling.