Monumentendagen 2015

12-09-2015 19:01

Op de beide Monumentendagen, 12 en 13 september, was Maalderij De Nieuwe Molen te Sinderen open. Met mooie nazomerse dagen en op zondag een speciale fietsroute langs vele bezienswaardigheiden in Varseveld en Sinderen was het een levendig monumentenweekend.

 

Veel bezoekers zagen de maalderij in bedrijf. Er werd volop tarwe gemalen en met de pletmachine werd haver geplet. De oude dieselmotor uit begin vorige eeuw dreef de originele molenstenen, de pletmachine plus alle verdere werktuigen aan. Velen toonden zich verrast bij het zien van de historische maalderij met deze oude werktuigen in vol bedrijf.

 

Dankzij de fietsroute werd het met name op zondag flink druk met bezoekers. Op deze plaats, van oudsher de Keurhorsterheide geheten, is vanaf 1652 een maalderij gevestigd. Van de oorspronkelijke windmolen hangen foto's in de maalderij, waarmee voor de bezoekers de lange geschiedenis van de maalderij zichtbaar is.

 

Onderhoud Maalderij

Bij de storm van begin 2018 liep de maalderij schade op aan het dak van de opbouw bovenop het gebouw. Dat leverde een onverwachte kostenpost op. Maar vanaf het voorjaar lag het dak er weer piekfijn bij.
Foto: reparatie van het dak.

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u ook iets doen voor het onderhoud van de maalderij? U steunt het onderhoud al met een donatie van 2 euro op bankrekening NL41 RABO 0134 7669 46 t.n.v. Stg. Maalderij De Nieuwe Molen. Helpt u mee?
De stichting is een Culturele ANBI. Voor meer informatie klik op de weblink cms.maalderijdenieuwemolen-nl.webnode.nl/financieel/giften/ .

Niet alleen storm maar ook de tand des tijds knaagt aan het monument en vraagt onderhoud om het maalderijcomplex in stand te houden. Zo is in de zomer van 2018 onderhoud gepleegd aan de loodsen, waar enkele planken zijn vervangen. In het najaar volgde een verfbeurt van de loodsen en in augustus 2019 heeft de opbouw bovenop het gebouw een schilderbeurt gekregen. 

Komt u op een van de openingsdagen langs? Dan ziet u hoe alles er weer piekfijn bij staat, uiteraard met behoud van de authentieke uitstraling.