Monumentendag 2016

29-08-2016 16:43

Tijdens de Monumentendag op zaterdag 10 september hebben vele bezoekers de Maalderij De Nieuwe Molen te Sinderen in bedrijf gezien. Er werd tarwe gemalen tussen de molenstenen in de originele houten steenkuip op de maalstoel. De oude ééncilinder Thomassen dieselmotor uit begin vorige eeuw dreef de molenstenen aan via de leren drijfriem en grote houten tandwielen.

Voor de bezoekers is het altijd weer verrassend om de historische maalderij in vol bedrijf te zien. Temeer daar alle werktuigen in de maalderij vanuit de dieselmotor worden aangedreven via een stelsel van leren drijfriemen en houten riemschijven.

Op deze plaats, van oudsher de Keurhorsterheide geheten, is vanaf 1652 een maalderij gevestigd. Tot begin vorige eeuw heeft hier een grote standerdmolen gestaan. Begin vorige eeuw is deze vervangen door een voor destijds moderne maalderij, aangedreven door de dieselmotor. Nog altijd is deze maalderij compleet intact. Van de oorspronkelijke windmolen hangen foto's in de maalderij, waarmee voor de bezoekers de lange geschiedenis van de maalderij zichtbaar is.

 

In het kader van de Monumenten-klassendag kwamen daags tevoren twee groepen met leerlingen van scholen uit de omgeving op bezoek.
's Morgens kwam De Meeander (locatie Heelweg) op bezoek en
's middags de Knienenbult uit Westendorp.
Voor de leerlingen was lesmateriaal aanwezig om aan de hand van het bezoek vragen over het monument te beantwoorden.

.

Onderhoud Maalderij

Bij de storm van begin 2018 liep de maalderij schade op aan het dak van de opbouw bovenop het gebouw. Dat leverde een onverwachte kostenpost op. Maar vanaf het voorjaar lag het dak er weer piekfijn bij.
Foto: reparatie van het dak.

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u ook iets doen voor het onderhoud van de maalderij? U steunt het onderhoud al met een donatie van 2 euro op bankrekening NL41 RABO 0134 7669 46 t.n.v. Stg. Maalderij De Nieuwe Molen. Helpt u mee?
De stichting is een Culturele ANBI. Voor meer informatie klik op de weblink cms.maalderijdenieuwemolen-nl.webnode.nl/financieel/giften/ .

Niet alleen storm maar ook de tand des tijds knaagt aan het monument en vraagt onderhoud om het maalderijcomplex in stand te houden. Zo is in de zomer van 2018 onderhoud gepleegd aan de loodsen, waar enkele planken zijn vervangen. In het najaar volgde een verfbeurt van de loodsen en in augustus 2019 heeft de opbouw bovenop het gebouw een schilderbeurt gekregen. 

Komt u op een van de openingsdagen langs? Dan ziet u hoe alles er weer piekfijn bij staat, uiteraard met behoud van de authentieke uitstraling.