Maalderij op tweede Paasdag 2017

04-03-2017 18:33

Op Tweede Paasdag (17 april 2017) was de maalderij open i.v.m. de Paasshow bij het naastgelegen bedrijf Auto Westerveld. Deze Paasshow was dit jaar  groter en breder van opzet dan in vorige jaren en trok veel bekijks. Zo kreeg ook de maalderij veel bezoekers.

Naast de autoshow was er een uitgebreide show van agrarische voertuigen met demonstraties met machines voor de landbouw, groenonderhoud en grondverzet.

Bij de maalderij had Auto Westerveld enkele prachtig gerestaureerde unieke Opels opgesteld, een personenauto en een vrachtwagen, stuk voor stuk historisch materiaal.

Wie van zoveel historie houdt wordt natuurlijk ook aangetrokken door het karakteristieke puffende geluid dat opklinkt vanuit de maalderij. De hele dag is de maalderij in bedrijf geweest, werd er graan gemalen en was het hele maalproces goed te volgen.

Het geluid en het zien van de 85 jaar oude eencilinder Thomassen dieselmotor heeft weer velen aangetrokken en bij het zien van deze oude motor met het grote vliegwiel was menigeen verrast.

Op de Nationale Molendag, zaterdag 13 mei, kun je weer met eigen ogen zien hoe hier vanaf het begin van de vorige eeuw het graan werd verwerkt tot meel en brood.

 

 

Onderhoud Maalderij

Bij de storm van begin 2018 liep de maalderij schade op aan het dak van de opbouw bovenop het gebouw. Dat leverde een onverwachte kostenpost op. Maar vanaf het voorjaar lag het dak er weer piekfijn bij.
Foto: reparatie van het dak.

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u ook iets doen voor het onderhoud van de maalderij? U steunt het onderhoud al met een donatie van 2 euro op bankrekening NL41 RABO 0134 7669 46 t.n.v. Stg. Maalderij De Nieuwe Molen. Helpt u mee?
De stichting is een Culturele ANBI. Voor meer informatie klik op de weblink cms.maalderijdenieuwemolen-nl.webnode.nl/financieel/giften/ .

Niet alleen storm maar ook de tand des tijds knaagt aan het monument en vraagt onderhoud om het maalderijcomplex in stand te houden. Zo is in de zomer van 2018 onderhoud gepleegd aan de loodsen, waar enkele planken zijn vervangen. In het najaar volgde een verfbeurt van de loodsen en in augustus 2019 heeft de opbouw bovenop het gebouw een schilderbeurt gekregen. 

Komt u op een van de openingsdagen langs? Dan ziet u hoe alles er weer piekfijn bij staat, uiteraard met behoud van de authentieke uitstraling.