Landelijk Fietsroutenetwerk

23-06-2016 17:20

Maalderij De Nieuwe Molen is gelegen in de Achterhoek langs het landelijk fietsroute-netwerk tussen de knooppunten 94 en 98 bij knooppunt 95.

Op deze plaats, van oudsher de Keurhorsterheide geheten, is vanaf 1652 een maalderij gevestigd. Voorheen stond hier een grote standerdmolen.

Begin vorige eeuw is deze vervangen door een voor destijds moderne maalderij, aangedreven door een dieselmotor. Nog altijd is deze maalderij compleet intact. Van de oorspronkelijke windmolen hangen foto's in de maalderij, waarmee voor de bezoekers de lange geschiedenis van de maalderij zichtbaar is.

 

 

 

 

 

Kijk naar onze openingstijden om te zien wanneer u tijdens uw fietstocht in de omgeving van Varsseveld en Sinderen een bezoek aan de maalderij kunt brengen.

.

Onderhoud Maalderij

Bij de storm van begin 2018 liep de maalderij schade op aan het dak van de opbouw bovenop het gebouw. Dat leverde een onverwachte kostenpost op. Maar vanaf het voorjaar lag het dak er weer piekfijn bij.
Foto: reparatie van het dak.

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u ook iets doen voor het onderhoud van de maalderij? U steunt het onderhoud al met een donatie van 2 euro op bankrekening NL41 RABO 0134 7669 46 t.n.v. Stg. Maalderij De Nieuwe Molen. Helpt u mee?
De stichting is een Culturele ANBI. Voor meer informatie klik op de weblink cms.maalderijdenieuwemolen-nl.webnode.nl/financieel/giften/ .

Niet alleen storm maar ook de tand des tijds knaagt aan het monument en vraagt onderhoud om het maalderijcomplex in stand te houden. Zo is in de zomer van 2018 onderhoud gepleegd aan de loodsen, waar enkele planken zijn vervangen. In het najaar volgde een verfbeurt van de loodsen en in augustus 2019 heeft de opbouw bovenop het gebouw een schilderbeurt gekregen. 

Komt u op een van de openingsdagen langs? Dan ziet u hoe alles er weer piekfijn bij staat, uiteraard met behoud van de authentieke uitstraling.